Alpaca’s

Janna en Jet

Bij ons in de Kippenwei loopt een kudde alpaca’s. Ze lopen tussen de kippen en beschermen hen tegen vossen. De alpaca’s en kippen verdragen elkaar prima.

Alpaca’s zijn wonderlijke dieren. Het meest wonderlijke is wel hun geboorteplanning. Ze werpen hun veulen op een mooie warme zonnige dag tussen 10:00 en 15:00 uur. Dus als het regent weet je zo goed als zeker dat ze de bevalling nog even uitstellen. Alpaca’s hebben een tong die niet uit hun bek kan. Ze kunnen daardoor hun veulen niet drooglikken na de geboorte. Dit is de taak van de zon☀️. Alpaca’s zijn ongeveer 11,5 maand drachtig.

Alpaca’s zijn van nature vriendelijke en nieuwsgierige dieren. Ze snuffelen en onderzoeken graag. Zo ook onze alpaca’s, kom je als nieuweling een kijkje nemen in hun wei, word je onderworpen aan een snuffelonderzoek. Aanhalen en aaien vinden onze alpaca’s niet fijn, dan nemen ze gauw weer de benen.

Alpaca’s kunnen spugen, maar dit doen ze alleen wanneer ze zich zeer bedreigd voelen of wanneer ze aan een groepsgenoot hun hiërarchische plaats binnen de kudde willen duidelijk maken. Over all wordt er dus maar weinig gespuugd. Doe je vriendelijk en rustig, dan heb je niets te vrezen …

Persoonlijk ben ik erg gesteld op onze kudde. Ze hebben allemaal hun eigen karakter en laten dit goed zien. De manier waarop ze zelf de regie houden maakt iedere keer weer indruk op mij. Even bijkomen van mijn werk doe ik graag bij hen in de wei. Alles verdwijnt dan voor even naar de achtergrond. Het is een rijkdom zo dichtbij van ze te mogen genieten.

Nieuws archief