Wat een feest!

Vandaag was het de eerste boerderijschooldag van dit schooljaar. De onderbouw (groep1-2) van de Keerkring kwam hun schoolreis bij ons op de boerderij vieren. De kinderen waren allemaal verkleed als boerderijmens of -dier. De zon was besteld, want de kinderen hadden gisteren, tijdens een hele lange regendag, de zonnedans gedaan.

Na een gezellige kennismaking op de veranda werden de kinderen in groepjes verdeeld. Er waren verschillende activiteiten voorbereid, zoals een eierenrace, gebakken en gekookte eieren vilten en een hooipopje maken.

Van mij kregen de kinderen een rondleiding langs alle dieren. Bij de deur van de koeienstal lag ons eerste dier, een dood vogeltje. We hebben het opgepakt en goed bekeken. Het was een spreeuw en nog een beetje warm. Het vleugeltje had bloed, dus we dachten dat het tegen de deur was aangevlogen. In een bedje van stro hebben we het begraven op de hoek van de wei.

Daarna gingen we de kalfjes, pinken en koeien biks geven. Dat vinden ze heerlijk. Met hun lange tongen slurpten ze hun lekkernij naar binnen. Heel af en toe kreeg een wang van een kind ook een lekkere slurp, gillen, want een koeientong voelt aan als schuurpapier.

De melkrobot vonden veel kinderen spannend, de robotarm die nogal zijn ruimte pakt, heeft iets griezeligs. Want de grote stalen arm is geen echte arm, maar het doet wel als een echte arm, dat geeft toch wat kriebels ….

Bij de kippen hebben we even om het hoekje gekeken. Veel kippen moesten hun ei nog leggen en stonden te dralen voor de nesten Ze leggen nog maar hele kleine eieren, want ze zijn nog jong. De eiereninpakmachine heeft er zelfs nog een beetje moeite mee, maar is en blijft magisch …

Natuurlijk zijn we ook de alpaca’s gaan bezoeken. Wonderlijk hoeveel kinderen met mij mee durfde de Kippenwei in. Jet is zo groot, maar toch lieten ze zich besnuffelen door haar.

Na het tussendoortje hebben we samen de kippen naar buiten gedaan. Ze mochten voor het eerst de kippenweide wereld in sinds hun aankomst bij ons. Wat een feest !

Het werd een heerlijke ochtend. En wat was er veel gedaan en gemaakt!

Vogels en alpaca’s spotten ….

Gebakken eieren vilten

Windmolentje vouwen en natuurlijk uitproberen …

Van hooi een hooipoppetje maken …

Even terugtrekken in de leeshoek ….

Koetje prik, waar moet je staart …

Rond de middag was het tijd voor de lunch. Heel veel ouders hadden van te voren al pannenkoeken gebakken en die werden heerlijk koud opgesmikkeld.

Na de gezellige lunch stond er nog één onderdeel op het programma namelijk een pittige wandeling door de wei richting het trekpontje. De zon scheen heerlijk op onze rug en geen berg was ons te hoog…

Bij het pontje moesten we even flink de armen uit de mouwen steken, we trokken elkaar heen en weer over het water.

We hebben het heerlijk gehad samen. Het was een groot feest 😊.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *